А знаете ли, че менструацията може да е свързана с теглото?


Каква е връзка има между килограми и  менструация?

Редовната менструация до голяма степен зависи от телесното тегло. Сами по себе си килограмите нямат толкова голямо значение, колкото процентът на мастна тъкан в тях. За нарушение на редовната менструация има значение повишеното количество мастна тъкан. Понякога може да не се касае за наднормено тегло, но процентът на мастна тъкан в организма да е по-висок от нужното. Доказано е, че мастната тъкан е хормонално и метаболитно активна и силно повлиява менструалната функция. В случаите на повишено количество мастна тъкан, медикаментозната терапия на хормоналните или метаболитни нарушения обичайно остава неефективна или терапевтичният ефект е краткотраен. Резултатите са многократно по-добри и трайни след правилно редуциране на телесното тегло, а именно – за сметка на мастната тъкан.

Защо се налага изследване на телесния състав?

Понякога просто да отслабнеш не е нито лесно нито достатъчно ефективно. Важно е колко от настоящото тегло е мастна тъкан, колко е мускулна маса, колко – костна маса, вода и т.н. Анализът на телесен състав се извършва с високоспециализирана медицинска апаратура TANITA на принципа на бодиимпедансметрията. Изследването на практика е неинвазивно, бързо и безболезнено. Пациентът поставя ходила (стъпва бос) на обозначените места на апарата и остава неподвижен за няколко секунди, след което се издава софтуерен доклад за получените резултати. Продължителност на изследването: 6-10 секунди.

Защо е важно да знаем телесния си състав?

Анализът на телесен състав е съвременен диагностичен метод за определяне на процентния състав на отделните тъкани в организма. Отклонение в разпределението на основните тъкани се свързва с редица метаболитни и ендокринологични нарушения, част от които са характерни за някои гинекологични заболявания. Не рядко тези промени започват още в пубертетна възраст с разстройства на менструалния цикъл, като в последствие могат да се задълбочат с инсулинова резистентност, ановулация (репродуктивни неудачи), разгръщане на СПКЯ (синдром на поликистозните яйчници), метаболитен синдром, диабет тип 2, както и с по-далечен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания и безплодие.

 

Еднократно измерване достатъчно ли е?

Първоначалното измерване е базово. Спрямо него се изготвя план за лечение, който обичайно отнема няколко месеца. Стремежът е да се постигне здравословен двигателен и хранителен режим. Необходимо е последващо изследване на телесния състав за оценка ефективността на прилагания терапевтичен план. Обичайно през 2 месеца в първата една година.

 

Менструация и хранителен режим

Менструация и хранителен режим