Бяло течение – гинекологичен преглед или самолечение? Защо не?


Бяло течение – популярно нарицателно за засилен вагинален флуор с или без възпалителен характер

Най-честата причина за преглед при гинеколог е наличието на бяло течение. Така най-често пациентката описва наличието на засилен вагинален флуор. Вагиналното съдържимо може да е с белезникав, сивкав, жълтеникав, зеленикав, кафеникав и т.н. цвят. Характеризира се с различна консистенция, количество, мирис. Обичайно е придружено с появата на вулвовагинален дискомфорт. Той може да бъде изразен под формата на сърбеж, зачервяване, дискомфорт по време на полов акт. Обичайно бяло течение е клинична проява на възпаление, което в гинекологията се означава като вагинит/колпит (при засягане само на влагалище) или вулвовагинит (при засягане на вулва и влагалище).

Вулвовагинит при жената може да се дължи на редица причини

Възпалението може да бъде вирусно (например: HPV; HSV), бактериално (например: бактериална вагиноза, хламидия), гъбично (например: кандидоза), протозойно (например: трихомониаза) или да не е с инфекциозен характер (например: алергия, химично/механично дразнене). Всеки вид вулвовагинит изисква определен вид лечение. Например антибактериална терапия няма да излекува вирусна или гъбична инфекция. Различните бактериални причинители, от своя страна също се нуждаят от специфична терапия. Например хламидиалната инфекция не се лекува така, както бактериалната вагиноза.

Компетентна диагноза

Всяко състояние има специфична клинична картина. Квалифицираният гинеколог може да се ориентира за конкретната диагноза още с гинекологичния преглед. При нужда може да се направят някои тестове, които отнемат няколко секунди или да се приготви препарат за нативна микроскопия. Нативна микроскопия е оглед под микроскоп на капка от влагалищното съдържимо. Извършва се в кабинета непосредствено след прегледа и отнема няколко минути. След описаните стъпки най-често диагнозата е категорична и може да се започне терапия в същия ден. Понякога оплакванията и симптомите не са типични или има съмнение за смесена инфекция. В тези случаи би могло да се вземе проба за специализирано микробиологично изследване. Резултат се получава след няколко дни. Едва след това се назначава необходимата терапия.

Адекватно лечение

Съвременната жена е информирана и залята с реклами и предложения как сама да облекчи подобни състояния на гинекологичен дискомфорт. Често запазването на час при гинеколог се явява трудно съвместим с ежедневието ангажимент. Лесно е решението да се използва онова, което е било назначено при предишни подобни оплаквания или просто да се попита в аптеката за нещо “подходящо”. Разбира се – възможно е това да помогне, така както е възможно да спечелим джакпота от тото например. Но за съжаление се случва рядко. Най-често постигнатият ефект е твърде краткотраен, ако изобщо е имало ефект на облекчение или напротив – оплакванията се засилват. Междувременно се появява месечната менструация, състоянието се задълбочава и необходимостта от преглед при гинеколог става неотложна. Оказва се, че от една страна не се постига адекватно лечение, а от друга – се дава време на възпалението да се задълбочи. И така терапията отнема повече време и усилия.

Преглед при гинеколог при първите симптоми би Ви спестил средства за редица изследвания, за препарати, използвани “на сляпо” и преди всичко – време.

гинеколог - гинекологичен преглед