Профилактичен детски гинекологичен преглед


Профилактичен детски гинекологичен преглед

Профилактичен преглед на дете при детски гинеколог е част от профилактичния гинекологичен преглед изобщо. Като такъв, той е насочен към здравото момиче, в момента, когато няма никакви оплаквания. Профилактичният преглед на дете има за цел превенция (недопускане или намаляване вероятността от възникване) на заболяване.

Профилактичен преглед на дете

 

Има няколко основни момента в живота на момичето, които биха го срещнали със специалист детски гинеколог, независимо дали се касае за профилактичен преглед на дете или за гинекологичен преглед при наличие на оплаквания

Кога е моментът за профилактичен преглед на дете при детски гинеколог?

  • След раждане – Първият преглед от детски гинеколог е възможен още в най-ранните месеци след раждане (най-често 3-6 месечна възраст). Нужно е да се обърнете към квалифициран специалист винаги когато имате съмнения относно: правилната анатомия на външни полови органи, синехия, възпалителни състояния или просто въпроси свързани с тоалета на малкото момиче.
  • В случаите на зачервяване, течение, мирис, зацапване на бельото във всяка възраст на момичето.
  • При начало на развитие на вторични полови белези (окосмяване на пубис, подмишници, растеж на млечни жлези) под 8 години или липса на такива след 14 год.
  • При липса на менструация след 16 години при наличие на вторични полови белези; липса на менструация след 14 години, при липса на вторични полови белези.
  • След менархе – моментът на настъпване на първата менструация. Често това е мометът, в който родителите се сблъскват с предизвикателството да обяснят какво се случва с организма на девойката и да повдигнат разговор за сексуалния живот. Първата среща с детски гинеколог може да протече като специализирана детско-гинекологична консултация под формата на непринуден разговор.
  • При нередовна менструация – закъснение над два месеца.
  • Рязка промяна в телесното тегло – отслабване/ напълняване. Телесното тегло има значение за менструалната функция и по-специално разпределението на тъканите в организма: каква част от телесното тегло се пада на мастната тъкан, каква – на мускулната, на костната тъкан, каква част е вода. Особено в случаите на СПКЯ, диабет, затлъстяване в семейството.
  • “За” или “против” ваксините срещу HPV? За консултация и  помощ при вземане на информирано решение.
  • След начало на полов живот. Признато или не - това е преломен момент в живота на всеки човек. Младата жена е изправена пред напълно нов за нея свят, към който е добре да се подходи информирано.