Детска гинекология


Детска гинекология

Детска гинекология е онази част от гинекологията, която обхваща гинекологичните заболявания, както и диагностични и терапевтични приоми, характерни за детската и пубертетна възраст. Това на практика за България е възрастта на момичето от раждането до навършване на пълнолетие, но варира в различните страни. Възрастовата граница реално е условна, тъй като анатомичното и психическо съзряване на девойката настъпва по различно време за всеки индивид.

Гинекологичният преглед в детска и пубертетна възраст има някои особености. Поради това е необходимо да бъде извършван от специалист с необходимите квалификация и опит. В различните възрасти на детето психическото развитеие изисква специфичен подход, което също трябва да се има предвид. 

Прегледът се извършва в присъствието на родител след предварителен разговор, в който подробно се обсъждат необходимите диагностични интервенции.

Не е нужно дъщеря Ви да има гинекологичен проблем, за да потърсите специалист по детска гинекология. Напротив - консултация с/ без профилактичен преглед в пълно здраве ще запознае детето с гинекологичния кабинет, с което ще се премахне страха на детето от "неизвестното". Освен това се постига нещо много важно с дългосрочна давност. По този начин Вашето дете - бъдеща жена - се възпитава в грижа за дравето, която започва именно с профилактика.

д-р Сесил Кедикова Детски Гинеколог Детска гинекология