Гинекологичен преглед


Кога се налага акушеро-гинекологичен преглед?

Гинекологичен преглед се налага най-често в следните случаи:

Гинекологичен преглед. Кога се налага гинекологичен преглед и зашо.

Гинекологичен преглед след раждане

След раждане гинекологичен преглед се налага независимо от това, как то е протекло. Раждането е един от най-специалните моменти в живота на жената. Бременността и раждането са съпроводени с водопад от емоции, като същевременно изправят организма пред огромно предизвикателство. След раждането настъпва постепенно структурно и функционално възстановяване на женската полова система. Този период трае около два месеца: месеци  – изпълнени с безсъние, грижи, тревоги и радости, свързани с новороденото бебе. Истината е, че мама трябва да се погрижи и за себе си. Гинекологичен преглед на втория месец след раждането е изключително ценен за по-нататъшното репродуктивно здраве.

При наличие на оплаквания – болка, течение, дискомфорт, нередовна менструация, репродуктивни разочарования

Гнекологичният преглед се явява изключително необходим във всички случаи на гинекологични оплаквания. Най-честото сред тях е наличието на вагинално течение, а едино от най-сериозните е болка в ниските отдели на корема. Нарушенията в менструацията не винаги се възприемат като, изискващ внимание проблем и по-скоро се неглижират, докато репродуктивните неуспехи се преживяват болезнено и тяхното психо-емоционално измерение заема основно място в проблематиката, споделяна с гинеколог. Изброените състояния могат да се дължат на редица причини, което налага детайлна оценка от квалифициран специалист, с използване на необходимите в конкретния случай методи за изследване – подробен разговор (гинекологична анамнеза), гинекологичен преглед, ултразвуков преглед, микробиологично изследване, изследване чрез PCR, колпоскопия, цитологично изследване, бодиимпедансметрия, изследване на полови хормони и др. Ефективността на терапията е най-висока при правилно лечение на вярната причина за заболяване. Това налага незабавно да се обърнете към вашия гинеколог винаги, когато имате нужда.

Наличие на нарушения в менструалния цикъл

Менструалните нарушения могат да се дължат на редица причини и често са сигнал за нередности в хормоналната и метаболитна регулация. Паралелно с това трябва да бъде изключено наличие на овариални формации (кисти на яйчниците); миомни възли; ендометриални полипи; бременност и т.н. Разстройството на менструалния цикъл е сериозна индикация за организиране на гинекологичен преглед.

Наличие на злокачествено гинекологично заболяване, миома, ендометриоза, репродуктивни проблеми в семейството.

Гинекологичен преглед се налага и в случаите, когато не конкретно Вие, а някой от Вашите роднини в семейството има диагностицирано гинекологично заболяване.  При наличие на някое от посочените състояния в семейството е целесъобразно насоченото им търсене, тъй като в голяма част от случаите има унаследяемост на генетична предиспозиция към разгръщането им. Професионална оценка на състоянието и квалифицирана навременна намеса биха могли да предотвратят последващи усложнения и/или репродуктивни проблеми.

При положителен тест за бременност

Гинекологичен преглед е една от първите стъпки, които би следвало да се предприемат при наличие на положителен тест за бременност. Това безспорно е силно емоционален момент, независимо от желанието за бременност и последващите Ви планове. Само след среща с вашия гинеколог ще можете да сте наясно със случващото се. С този преглед ще се установи дали наистина се развива бременност, на нормално място ли се развива тя, колко е напреднала, колко плодни сака (колко бебета) са образувани, ще се оцени състоянието на съседните полови органи и ще се изготви план за поведение.

При проблеми с протичането на бременността

Акушеро-гинекологичните прегледи са неотменна част от съвременната бременност. Бременността е процес, с който практически се развива един напълно нов организъм – организмът на бременната майка, функциониращ в тясна зависимост с развиващия се плод. В този смисъл, сега възникват множество промени, които вълнуват, притесняват или радват бъдещата майка. Тя има нужда да сподели, случващото се с нея и същевременно да разбере, кое от всичко е обичайно и кое – тревожно за нейната бременност. Важно е в този момент да сте свободни да контактувате с личния си акушер-гинеколог, който професионално ще оцени състоянието Ви и може компетентно да отговори на възникналите въпроси.